Vo všetkých supermarketoch nájdete v decembri na pultoch s ovocím paradajkám podobný plod hurmikaki. Je to plod dreviny ebenovník rajčiakový – Diospyros kaki (Dk). Pod rovnakým názvom v sezónnych ponukových katalógoch okrasných a ovocných drevín nájdete ponuku sadeníc s pútavými fotografiami, ale s veľmi strohým popisom. Škoda, že tam neuvádzajú aj názov odrody, ktorú ponúkajú! V tomto nedostatku pramení neúspech pestovania v našich podmienkach. Viac informácií o odrodách môžete vyhľadať na internete. V Amerike rastie jeho príbuzný druh ebenovník virdžínsky – Diospyros virginiana (Dv). Šľachtením a medzi-druhovým krížením Dk x Dv vzniklo viac, ako 3 000 odrôd, s rôznou chuťou, veľkosťou, tvarom, farbou, časom dozrievania plodov, nárokmi a odolnosťou voči mrazom.
Podľa Ing. Andreja Daneka z Nitry, (pestovateľa a propagátora južných a menej známych ovocnín) by Slovenské prírodné a klimatické podmienky mohlo zniesť až 70 odrôd. Dokonca je na Slovensku známych niekoľko rodiacich semenáčov z plodov dovážaných v 80-tych rokoch z Albánska. V Botanickej záhrade v Bratislave rastie takto vzniknutý rodiaci strom Dk. „Dunaj“ je to semenáč tvoriaci iba samičie kvety a plodí nepravé, jalové plody bez opelenia kvetov, tento zvláštny úkaz sa nazýva partenokarpia. U mňa dva rodiace 16 rokov staré stromy tejto odrody spolu urodia 120 až 150 kg plodov ročne.
Ďalej chcem uviesť niekoľko predností, zvláštností, ale aj nedostatkov tohto ovocného druhu. Často pri predaji padne otázka, že kedy začne rodiť. Výnimočne zarodí do jesene aj jarný štepenec v tom istom roku. Je to možné iba u drevín ktoré kvitnú na novom dreve. To znamená, že z prezimujúcich pukov narastú na jar výhonky, ktoré za 3. – 4. – tým listom na krátkej stopke založia kvetné puky, v júni zakvitnú a do neskorej jesene vytvoria plody zberovej zrelosti. Listy začnú spontánne opadávať po prvých mrazoch. Plody na stromoch bez listov sa zväčšujú, za slnečného počasia vyfarbujú a znesú mrazy do – 5°C. Väčšie premrznutie je na úkor trvanlivosti plodov. Stopka plodu drevnatie a je silne prirastená k vetve, takže holou rukou ho bez poškodenia takmer neodtrhneme. Plody sa oberajú záhradníckymi nožnicami. Stopku striháme tesne za kališnými listami tak, aby hrot stopky nepoškodzoval susedné plody. U väčšine odrôd je čerstvo obraté ovocie tvrdé, pre vysoký obsah tanínu, preto je nejedlé. Postupným zrením plody strácajú trpkosť. Zrenie sa urýchli vo vykurovaných miestnostiach. Na neskorší konzum ich skladujeme na suchom chladnom mieste v jednej vrstve, najlepšie v plytkých plastových prepravkách. Skladový priestor treba chrániť pred hlodavcami. Odporúčam aspoň raz do týždňa prezrieť celú odloženú úrodu a vybrať ovocie blížiace sa ku konzumnej zrelosti. Ebenovník v našich podmienkach takmer nemá škodcu, náhodných zásahom pesticídmi môžeme poškodiť kvetné puky. Mrazmi trpia najmä mladé rastliny. Možnosti ich ochrany a pracovné činnosti budú hlavným obsahom prednášky. Postupne sa dozviete od získania sadenice, výberu stanovišťa, spôsobu výsadby, zazimovania prvé 2 -3 roky, rez, tvarovanie, prebierka plodov, polievanie, podopieranie oťažených vetiev, zber, skladovanie, spracovanie plodov. Ďalej uvediem charakteristiku, zvláštnosti, nároky a odlišnosti niektorých dostupných odrôd.
Na prednáške budú použité prírodniny a fotodokumentácia. Bude časový priestor na otázky a diskusiu. Teším sa na stretnutie s Vami.
Ing. Ján Maglocký